Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008

Ψηφιακές καταδύσεις στον ξεχασμένο κόσμο των θαλάσσιων πλασμάτων από το Πλανητάριο

Η πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας θόλου «Θαλάσσιοι γίγαντες», που αποτελεί μια κατάδυση στον ξεχασμένο κόσμο των θαλάσσιων ερπετών, έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Παράλληλα εγκαινιάστηκε και η έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων».

Σε ειδική εκδήλωση την οποία προλόγισε ο διευθυντής του Πλανηταρίου, καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος και στην οποία μίλησε ο καθηγητής Γεωολογίας-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Δερμιτζάκης, παρουσιάστηκε η ταινία «Θαλάσσιοι γίγαντες».

Πρόκειται για μια νέα προϊστορική περιπέτεια, ένα ταξίδι 85 εκατομμυρίων ετών στον ξεχασμένο κόσμο των θαλάσσιων ερπετών, η οποία θα προβάλλεται καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο.

Η ταινία, η οποία θα ξεκινήσει να προβάλλεται για το κοινό στο Πλανητάριο από την Πέμπτη (6 Νοεμβρίου), φέρει την υπογραφή του National Geographic Cinema Ventures στην παραγωγή, αλλά και του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (National Science Foundation) που την επιχορήγησε μερικώς.

Είναι η πρώτη ταινία θόλου που ζωντανεύει τα μυθικά όσο και ξεχασμένα προϊστορικά θαλάσσια πλάσματα. Περιγράφει τι ακριβώς συνέβαινε στους ωκεανούς την εποχή που στην ξηρά κυριαρχούσαν οι Δεινόσαυροι, μέσα από ολοζώντανες αναπαραστάσεις, με τη συνοδεία της μουσικής των Peter Gabriel and the Footnotes.Η ταινία ξεκινά από το Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών όπου μια ομάδα Παλαιοντολόγων προσπαθεί να ανακαλύψει τα ίχνη που μας άφησαν τα θαλάσσια αυτά πλάσματα, ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να κατανοήσουμε τις συνήθειές τους.

Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, η ταινία μεταφέρει τους θεατές στις προϊστορικές θάλασσες, σε άγνωστα νερά, γεμάτα αμμωνίτες, προϊστορικούς καρχαρίες, γιγάντια καλαμάρια και πολλά άλλα παράξενα πλάσματα.

Παράλληλα με την ταινία, στο Πλανητάριο εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης η έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων» που αποτελεί μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 6 τις Νοεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2009 και προσφέρει την ευκαιρία στους μικρούς και μεγάλους φίλους του Πλανηταρίου να παρατηρήσουν τα «ζωντανά» ίχνη που άφησαν μέσα στους αιώνες τα θαλάσσια πλάσματα της εποχής των δεινοσαύρων. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν κρινοειδή ηλικίας 400 εκατομμυρίων ετών, καθώς και αμμωνίτες κάθε μεγέθους από το Μαρόκο, κνιδόζωα (μέδουσες) ηλικίας 650 εκατομμυρίων ετών από την Ουκρανία, τον εντυπωσιακό σκελετό ενός ιχθυόσαυρου, απολιθωμένες πατημασιές δεινοσαύρων και οστά απατόσαυρων.Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα και Τρίτη 10.00 - 14.00, Τετάρτη έως Κυριακή 10.00 - 21.00 με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 9469 600 ή στην ιστοσελίδα: www.eugenfound.edu.gr .
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: