Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Συμπλοκή ακτιβιστών-φαλαινοθήρων στα ανοιχτά της Ανταρκτικής

Η Ιαπωνία στο στόχαστροΣυμπλοκή ακτιβιστών-φαλαινοθήρων στα ανοιχτά της Ανταρκτικής

Associated Press

Οι Ιάπωνες δημοσιοποίησαν φωτογραφίες που δείχνουν τους ακτιβιστές να «επιτίθενται»
Τόκιο

Οι περιβαλλοντιστές ξεκίνησαν «αντάρτικο» στον Νότιο Ωκεανό, όπου η Ιαπωνία συνεχίζει το αμφιλεγόμενο κυνήγι φαλαινών. Ακτιβιστές επιτέθηκαν στους φαλαινοθήρες με ένα δύσοσμο, όξινο υγρό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα.


«Ήταν μια απαράδεκτη πράξη με σκοπό να προξενήσει αδικαιολόγητες βλάβες στο ιαπωνικό σκάφος και να βλάψει την ασφάλεια του πληρώματος που επιχειρούσε νόμιμα σε διεθνή ύδατα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Νομπουτάκα Μασιμούρα.


Η επίθεση της αμερικανικής οργάνωσης Sea Shepherd («ποιμένας της θάλασσας) καταδικάστηκε και από την Αυστραλία, η οποία έχει ασκήσει έντονη κριτική στην Ιαπωνία για την εμμονή της να συνεχίζει το κυνήγι φαλαινών.


Η Ιαπωνία επισήμως τηρεί το διεθνές μορατόριουμ κατά της φαλαινοθηρίας. Στην ουσία όμως εκμεταλλεύεται ένα «παραθυράκι» στους κανόνες της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, το οποίο της επιτρέπει να κυνηγά περίπου 1.000 φάλαινες το χρόνο για «ερευνητικούς» σκοπούς.


Το κρέας καταλήγει στα εστιατόρια.


Η Νορβηγία είναι η μόνη χώρα του κόσμου που αψηφά εντελώς το μορατόριουμ.


Χημική επίθεση
Οι ακτιβιστές της Sea Shepherd έχουν απειλήσει από πέρυσι ότι θα σταματήσουν την αποστολή των ιαπωνικών φαλαινοθηρικών στην Ανταρκτική ακόμα και με χρήση βίας αν χρειαστεί.
Στο τελευταίο περιστατικό πέταξαν πάνω στο φαλαινοθηρικό μπουκάλια και δοχεία που περιείχαν βουτυρικό οξύ σε μορφή υγρού και σκόνης. Το βουτυρικό οξύ, μια δύσοσμη ουδία που υπάρχει και στο βούτυρο, προκαλεί τσούξιμο αν έρθει σε επαφή με τα μάτια. Σε τρεις Ιάπωνες ναύτες χρειάστηκαν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.


Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Sea Shepherd υποστηρίζει ότι η επίθεση με το «σάπιο βούτυρο» είχε στόχο να αφήσει το κατάστρωμα δύσοσμο και γλιστερό για ημέρες, ώστε το πλήρωμα να μην μπορεί να εργαστεί. Οι φαλαινοθήρες αμύνθηκαν ρίχνοντας στους ακτιβιστές νερό με μάνικες.
«Φαντάζομαι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μη βίαιο χημικό πόλεμο» δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Πολ Ουάτσον. «Χρησιμοποιούμε μόνο οργανικά, μη τοξικά υλικά σχεδιασμένα να παρενοχλήσουν και να παρεμποδίσουν παράνομες επιχειρήσεις φαλαινοθηρίας» είπε.


Στο μεταξύ, το Τόκιο ασκεί πιέσεις για ανατροπή του διεθνούς μορατόριουμ καλώνας σε συνομιλίες 11 αναπτυσσόμενες χώρες που έγιναν πρόσφατα ή σκοπεύουν να γίνουν μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας.


Παρά τις διαμαρτυρίες της Greenpeace στο συνεδριακό κέντρο του Τόκιο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά στην ξενάγηση των προσκεκλημένων σε χωριά που παραδοσιακά ασχολούνται με την φαλαινοθηρία.


Οι περισσότερες από τις 11 χώρες που προσκλήθηκαν, όπως η Γκάνα και το Λάος, δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορική φαλαινοθηρία.

Πηγή:
Newsroom ΔΟΛ (
www.in.gr 3/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: